verschiedene küchenmesser
Praktische Tips
Terug naar overzicht
Messengids

Welke messen heb ik nodig? Wij leggen het verschil uit tussen koksmessen, broodmessen, fileermessen, schilmessen en allround- of universele messen.

Voor elk ingrediënt het juiste mes

Zo verschillend als de texturen van vlees, vis, brood of groenten zijn, zo verschillend moeten de messen zijn die een perfecte snede garanderen. Specifieke keukenmessen maken de bereiding gemakkelijker door de juiste lengte en optimale slijping voor elk ingrediënt.

Koksmessen
Het koksmessen is de alleskunner in de keuken: ermee kun je bijna alles snijden – groenten, vlees en vis – en ook het blokjes snijden van uien en het fijnsnijden van kruiden is geen probleem. De lemmetlengte moet minimaal 20 centimeter zijn.

Broodmessen
De naam zegt het al: met zijn getande lemmet zaagt het broodmes moeiteloos door zelfs de hardste en krokantste korsten. Hoe lang het lemmet moet zijn, hangt ervan af of je alleen een stokbrood of ook grote boerenbroden wilt snijden.

Fileermessen
Een specialist waar veel koks niet zonder kunnen: het fileermes wordt gebruikt om vlees, vis en gevogelte te fileren. Het heeft een lang, flexibel lemmet dat zeer nauwkeurig snijden mogelijk maakt en zich kan aanpassen aan de contouren van botten en graat tijdens het fileren.

Allround- of universeelmes
Met zijn fijne maar zeer scherpe tanding is dit mes een echte alleskunner voor fruit, groenten en meer. Het heeft een slank geslepen lemmet dat naar de punt toe versmalt.

Schilmessen
Of het nu gaat om wortelen, appels, aardappelen of komkommers: het gebogen, uiterst scherp geslepen lemmet is ideaal om groenten en fruit te schillen. Zelfs asperges kunnen met dit mes worden geschild zonder noemenswaardige verspilling.

Hakmessen
Voor gevogelte of ook vleespoten: het hakmes met zijn extra brede lemmet is perfect geschikt om gevogelte en vlees met botten te versnijden, maar ook om kruiden zoals stevig citroengras fijn te hakken.